Ohjeita asumiseen

Taloyhtiöissä on erilaisia käytäntöjä. Parhaat tiedot saat omaa taloyhtiötäsi koskevista papereista, esimerkiksi taloyhtiösi nettisivuilta.  Alla muutamia yleisluontoisia ohjeistuksia.

 

Autopaikka

Autopaikkoja/talleja/katoksia on eri määrä yhtiöstä riippuen. Autopaikat jaetaan jonotuslistan mukaan. Autopaikat vuokraa joko isännöitsijä tai talonmies. Autopaikat vuokrataan ensisijaisesti talossa asuvalle asukkaalle. Taloyhtiön vuokraamia paikkoja ei saa luovuttaa eteenpäin.

 

Sauna – ja pesutupa

Sauna- ja pesutupavuorot varataan yhtiössä olevan varauskäytännön mukaisesti. Taloyhtiön ilmoitustauluilta tai saunaosastolta löytyy lisätietoja. Vakiovuoron varaamisesta tai peruuttamisesta tulee olla yhteydessä huoltoyhtiöön/talonmieheen. Vuorot laskutetaan jälkikäteen n. 3-6 kuukauden välein. Joissain taloyhtiöissä on pesukonetta varten poletti- ja/tai rahastuskoneita.

 

Laajakaista ja televisio

Taloyhtiön ilmoitustauluilla tai taloyhtiön omilta sivuilta löytyy taloyhtiökohtainen tieto tietoliikenneverkosta, mahdollisesta taloyhtiölaajakaistasta ja kuuluuko taloyhtiö kaapeli-tv vai antenniverkkoon.

 

Jätehuolto

Lajitteluohjeita löytyy esimerkiksi Lounais-Suomen jätehuollon sivuilta.

 

Vakuutus

Kotivakuutus korvaa useimmissa vahinkotilanteissa. Laaja kotivakuutus kattaa myös väliaikaisesta asunnosta aiheutuvia kustannuksia esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon sattuessa. Tarkista kotivakuutuksesi kattavuus vakuutusyhtiöstäsi.

 

Paloturvallisuus

Toiminta hätätilanteissa 

Palovaroitin

 

Avaimet ja lukot

Avaimia tulee säilyttää huolellisesti. Avainnippuun ei saa merkitä kotiosoitetta.

Jos tarvitset lisäavaimia, ole yhteydessä isännöintitoimistoon. Lisäavaimia saa tilata vain osakkeenomistaja.

 

Energiansäästövinkkejä

  • Tarkistathan hanat ja wc-pytyt vuotojen varalta. Ilmoita huoltoyhtiölle heti, jos havaitset vuotavia vesikalusteita.
  • Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti. Ristivedolla ilma vaihtuu tehokkaasti ja lämpöä menee harakoille mahdollisimman vähän.
  • Mikäli huoneistossa on liian lämmin, laita termostaatti pienemmälle, älä avaa ikkunaa. Terveellinen ja energiataloudellinen huonelämpötila keskeltä huonetta mitattuna on noin 21 astetta.

Lisää energiansäästövinkkejä esim. Motivan nettisivuilta www.motiva.fi

 

Korjaushanke taloyhtiössä

Taloyhtiöissä on isompia ja pienempiä korjaushankkeita. Pienemmistä remonteista tiedotetaan ilmoitustauluilla tai yleistiedotteissa. Isommista korjaushankkeista tiedotetaan kattavammin ja tarpeen mukaan järjestetään esimerkiksi tiedotustilaisuuksia.

 

Järjestyssäännöt ja järjestyslaki

Järjestyslaki

 

Asunto-osakeyhtiölaki

Asunto-osakeyhtiölaki